Thursday, January 31, 2008

Hidup Ini Penuh Dengan Ujian

Hidup ini penuh dengan ujian. Memang perit dan pedih untuk menghadapinya. Tapi kita kena faham konsep "ujian" di dalam perspektif Islam. Kerana sekiranya kita tidak faham dengan jelas, kita akan cepat putus asa, kecewa dan lebih membahayakan apabila kita buruk sangka terhadap Allah s.w.t.

Justeru itu, bagaimana ingin memujuk hati yang sedang berduka lara itu. Pujuklah dengan berzikir dan mengingati Allah dan bacalah al-Quran. Sesungguhnya, banyaklah sudah isi-isi yang tersingkap di dalamnya. Segala jawapan ada di dalamnya...

KENAPA SAYA DIUJI?
Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman" sedangkan mereka tidak diuji? dan sesungguhnya kami telah menguji orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang yang dusta."

(Surah Al-Ankabut : 2&3)

KENAPA SAYA TIDAK DAPAT APA YANG DIHAJATI?
Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.
(Surah Al-Baqarah : 216)
KENAPA UJIAN SEBERAT INI?
Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.
(Surah Al-Baqarah : 286)

RASA FRUST?
Jaganlah kamu bersikap lemah, dan jaganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang yang beriman.
(Surah Al-Imran : 139)

BAGAIMANA HARUS SAYA MENGHADAPINYA?
Wahai orang yang beriman! bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara kebajikan), dan kuatkanlah (kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan).
(Surah Al-Imran : 200)
Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar serta mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang yang khusyuk
(Surah Al-Baqarah : 45)

APA YANG SAYA DAPAT DARIPADA SEMUA INI?
Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang mukmin diri dan harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka... ..
(Surah At-Taubah : 111)

KEPADA SIAPA SAYA BERHARAP?
Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dariNya, hanya kepadaNya aku bertawakkal.
(Surah At-Taubah : 129)

SAYA SUDAH TIDAK DAPAT BERTAHAN LAGI!!!
...dan janganlah kamu berputus asa dr rahmat Allah, sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir.
(Surah Yusuf : 12)

No comments: